We zitten samen met Gerard in de ruimte pepermunt bij De Faam in Breda. Het is de warmste dag van het jaar. Gerard heeft zijn leven weer op de rails en werkt nu als fietsenmaker. Trots kijkt hij met een glimlach terug op zijn verleden. Hij deelt met ons zijn verhaal – een verhaal van strijd, verlies, maar vooral van overwinning.
”Als gastheer, met mijn eigen ervaringen op zak, kon ik iets terugdoen en veel voor anderen betekenen.”
Drank maakt meer kapot dan je lief is
Met een rustige stem en met ogen die een mengeling van pijn en dankbaarheid verraden, vertelt Gerard. “Twee vrienden hebben mijn leven gered,” zegt hij. “Ze sloten me drie maanden lang op in mijn eigen huis. Er waren momenten van ruzie, van wanhoop, maar ze gaven me niet op. Dankzij hen ben ik van de drugs afgekomen. Een van hen werd echter ziek, heel ziek. Op zijn sterfbed vroeg hij me om één belofte: nooit meer terug te vallen. Ik heb hem die belofte gedaan en kort daarna is hij in mijn armen gestorven. Het was een zware tijd, maar die belofte hield me sterk.”
“Maar alcohol… dat was een ander verhaal. Het beheerste mijn leven, zonder dat ik het in de gaten had. Ik woonde samen met iemand, maar zoals ze zeggen: ‘drank maakt meer kapot dan je lief is.’ Het sloopte niet alleen mijn relatie, maar uiteindelijk ook mijn leven. Ik raakte dakloos in Breda, dwaalde drie maanden rond, zonder doel. Tot die ene nacht, in mijn slaapzak op een bankje, toen het besef insloeg. De volgende ochtend wist ik dat ik iets moest veranderen. Ik ging naar mijn huisarts en zo kwam ik bij SMO Breda terecht.”
Tijd voor volgende stap
Gerard’s gezicht klaart op als hij vertelt over zijn herstel. “De ‘herstellen doe je zelf’-cursus was een keerpunt. Ik ben geen groepsmens, maar het heeft me verder gebracht dan ik ooit had verwacht. Daarna volgde de ‘Werken met eigen ervaring’-cursus.
Het gaf me een doel, iets om voor te werken. Lezingen geven bij de opleiding Social Work over mijn herstel gaf me een gevoel van trots, een boost die ik hard nodig had. Zonder de steun van SMO Breda, dat weet ik zeker, had ik hier nu niet gezeten.”
“Zes jaar geleden had ik mijn leven weer op de rit en de begeleiding kon worden beëindigd,” vertelt Gerard. “Maar De Zoete Inval bij De Faam kon ik nog niet loslaten. Het bood me structuur, een steunend netwerk en de kans om mezelf verder te ontwikkelen. Als gastheer, met mijn eigen ervaringen op zak, kon ik iets terugdoen en veel voor anderen betekenen.”
Nieuwe toekomst
Gerard gaat enthousiast verder. “Zes jaar lang was ik vrijwilliger bij de Zoete Inval en ik heb dat met zoveel plezier gedaan. Maar ik wist dat het tijd was voor de volgende stap. Via Werklab ontdekte ik wat ik écht wil en kan. Nu, als fulltime fietsenmaker bij de gemeente, voel ik me eindelijk op mijn plek. Het is goed. Af en toe kom ik nog langs bij De Faam voor een kop koffie en een praatje, maar ik ben klaar voor mijn nieuwe toekomst.”
We zijn enorm trots op Gerard en wensen hem alle geluk voor zijn nieuwe toekomst. Dankjewel Gerard dat je jouw herstelverhaal met ons wilt delen.
Ervaringsverhalen
Gerelateerd
Trajectregisseur bij het ambulante team
Na 15 jaar bij SMO Breda in diverse functies, combineert Vickie nu haar rol als trajectregisseur ambulant met die van opleidingscoördinator, beide voor 16 uur per week. Haar reis bij SMO begon als stagiaire, en sindsdien heeft ze zich door de organisatie heen gewerkt,...
Activeringscoach bij Housing First
Anouk Hamers is al 5,5 jaar werkzaam als Activeringscoach bij het team Housing First, waar ze zich samen met haar collega’s richt op het stimuleren van cliënten om weer actief deel te nemen aan de maatschappij. Haar voornaamste doel is om cliënten uit hun isolement te...
Activeringscoach Gewoon Thuis
Jeannette van Meggelen (53) werkt sinds 4 maanden als ambulant Activeringscoach bij team Gewoon Thuis, onderdeel van SMO Breda. Voordat ze bij Gewoon Thuis kwam, werkte ze 3 jaar als Activeringscoach op de Gaarshof. De overstap naar ambulant werk was een bewuste keuze...