Binnen SMO Breda zijn we sinds twee jaar actief bezig met community building. Onze visie is dat iedereen in de wijk zich thuis mag voelen, ook mensen waarbij gedrag soms minder begrijpelijk is. Maar wat houdt community building precies in?
Iedereen in de wijk mag zich thuis voelen.
Wat is community building?
Verbinding en kennismaking
Community building draait om het verbinden van mensen in hun wijk. We gaan actief op zoek naar wat er speelt in straten en appartementencomplexen. Een van de beste manieren om bewoners beter te leren kennen, is door langs de deuren te gaan. Als community builder ervaar je hoe leuk het is om contact te leggen en te horen hoe mensen naar hun eigen buurt kijken. Het verrast ons telkens weer hoe open mensen zijn en hoe graag ze iets vertellen over hun buurt. Uit deze gesprekjes ontstaat vaak een mooi beeld van waar mensen behoefte aan hebben.
Ontmoetingen en samenleven
Afhankelijk van de behoeften die we ontdekken, organiseren we ontmoetingen. Want als je elkaar kent, wordt samenleven gemakkelijker. Het uiteindelijke doel is dat bewoners elkaar zelf gaan opzoeken. Zo ontstaat er een hechte gemeenschap waarin mensen elkaar ondersteunen en samen activiteiten ondernemen.
De rol van de community builder
De community builder is de spil van een complex. Als er zorg en begeleiding betrokken zijn in een complex of straat, probeert de community builder professionals en vrijwilligers met elkaar in contact te brengen. Dit stelt ons in staat om signalen uit een complex met elkaar te delen en snel op- of af te schalen wanneer dat nodig is. Binnen ons team van community builders werken we samen met collega’s van SMO Breda en Surplus.
Onze projecten
Gemengd wonen de Rijp
In de Heuvel bestaat sinds een jaar het gemengd wonen project de Rijp, met 53 huishoudens en een gemeenschappelijke ruimte. Bewoners kiezen bewust voor een actieve rol in de community, ondersteund door een team van zorgcollega’s van onder andere Zintri, Sovak, Prisma en SMO.
Gemengd wonen Gageldonksestraat
In de Haagse Beemden bestaat sinds drie jaar het gemengd wonen project Gageldonksestraat, bedoeld voor spoedzoekers die maximaal twee jaar kunnen blijven. Het project biedt ruimte aan 16 gezinnen en 14 alleenstaanden, waarbij bewoners actief bijdragen aan de community en ondersteund worden door een team van zorgcollega’s.
Project Ambachtenlaan en de Donk
Ons doel is om een waakvlamfunctie te ontwikkelen voor psychisch kwetsbare inwoners en de levenskwaliteit in Gageldonk en Ambachtenlaan te verhogen. We bouwen aan een hechte gemeenschap door samen met bewoners activiteiten te organiseren en werken nauw samen met woningcorporaties en aannemers tijdens renovaties.
Samen sterk in de Regio
Surplus en SMO Breda inventariseren in dit gezamenlijke project hoe psychisch kwetsbare burgers, die wonen of terugkeren naar hun regio van herkomst ondersteund kunnen worden in het zich betrokken voelen in hun omgeving. We willen het bestaande aanbod waar nodig uitbreiden en aansluiten met ervaringsdeskundigheid. Op die manier hopen we de drempel om aansluiting te vinden, voor psychische kwetsbare burgers, te verlagen. Het project betreft de gemeenten Breda, Zundert, Etten-Leur, Moerdijk, Drimmelen, Altena, Geertruidenberg en Oosterhout.
Nieuwsberichten
Gerelateerd
Ben Pruijn draagt taken over aan Robin Vissers bij SMO Breda
Na 16,5 jaar heeft Ben Pruijn besloten iets eerder met pensioen te gaan. Als voormalig Adjunct-Directeur en later als Manager Wonen heeft Ben een bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van SMO Breda. Zijn expertise, vastberadenheid en toewijding hebben de organisatie...
30 daklozen krijgen Sheltersuits: ‘Helpt als je buiten moet slapen’
"Poe, dat ding is nu al hartstikke warm", puft Kitty Verbunt van de daklozenopvang in Breda. Ze test de eerste van dertig Sheltersuits die dinsdagavond zijn geschonken. Dit zijn speciale slaapzakken waarmee je ook 's winters buiten kunt slapen. "Toen ik zelf nog in...
Buurtpleinen
Op verschillende plekken in ons land ontstaan initiatieven voor gemengd wonen. Hierbij staat de verbinding tussen mensen centraal. Oudere en jongere mensen wonen er bijvoorbeeld samen. Of senioren met en zonder zorgvraag. Wat zijn de verwachtingen? En hoe bevalt het...